Vádalku

Egyezség a hatósággal, vagy másnéven vádalku.

Az új büntetőeljárási törvény lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos esetekben a hatóság vádalkut azaz egyezséget kössön az eljárás alá vont személlyel. Az egyezség megkötésére a vádemelésig van lehetőség, és feltétele a terhelt beismerő vallomása. Az egyezség/vádalku megkötését kezdeményezheti a terhelt, a védő, illetve az ügyészség is. Az eljárás minden esetben védőköteles. A vádalku megkötésére kizárólag nyomozati szakban van lehetőség, és szükséges hozzá a beismerővallomás. Az egyezség főszabály szerint tartalmazza a büntetés nemét, és mértékét is. (pl. 3 év szabadságvesztés 2 év próbaidőre felfüggesztve) Fontos garanciális szabály, ha és amennyiben az egyezség megkötésére mégsem kerül sor, az egyezséggel összefüggésben keletkezett iratok természetesen nem használhatóak fel a későbbi eljárás során. Az egyezség során a cselekmény minősítésének meghatározása kivételével a terhet a védő és az ügyész lényegében szabad kezet kap. Ennek következtében nagyon fontos a megfelelő védő megbízása az eljárás során. Az egyezség megkötése után főszabály szerint már nincs lehetőség azt módosítani, illetve visszavonni.

A bírósági tárgyaláson köthetek-e vádalku t?

A bírósági tárgyaláson vádalku/egyezség megkötésére már nincs lehetőség. Bizonyos esetekben azonban az eljáró ügyészség dönthet úgy, hogy az első tárgyaláson (előkészítő ülés) kedvezőbb alternatív indítványt terjeszt elő. (Pl.: „Ügyész: Beismerő vallomás eseten ítélje a bíróság a vádlottat 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre”) Ebben az esetben, ha a vádlott úgy dönt hogy beismerő vallomást tesz a bíróság „felülről kötve” lesz az ügyészség indítványához, azaz súlyosabb ítéletet nem szabhat ki, enyhébbet természetesen igen. Fontos tudnia, hogy a beismerő vallomásnak a vádirattal teljes egészben egyezőnek kell lennie. Nem dönthet tehát úgy, hogy csak bizonyos cselekmények vonatkozásában ismeri el a felelősségét. A jogintézmény célja az eljárások lerövidítése, ugyanis beismerő vallomás esetén az ügy még aznap befejeződik, nincs szükség évekig tartó bizonyítási eljárás lefolytatására. Ezért cserébe az alternatív indítványban szereplő büntetés általában a vádlott számára kedvező mértékű.

Az eljárás során rendkívül fontos a megfelelő védő megbízása, ugyanis elképzelhető, hogy beismerő vallomás nélkül is a bizonyítási eljárás lefolytatása után Önre nézve kedvezőbb döntés születne, amit csak egy tapasztalt védőügyvéd képes felismerni.

Forrás:

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról

dr. Katona Csaba ügyvéd

 

kinglaw

Tapasztalt védő ügyvédre van szüksége? Forduljon hozzám.