Jogorvoslatok

Jogorvoslatok

Felülvizsgálat:

Jogerős ítélettel szemben rendes jogorvoslatnak nincs helye. Lehetősége van azonban a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás lefolytatására, valamint perújítás kezdeményezésére.
A felülvizsgálati eljárásban a megállapított tényállás semmilyen módon nem változtatható meg. (Pl. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott kétszer közepes erővel megütötte a sértett fejét.) Ez a felülvizsgálati eljárás során már nem támadható, még akkor sem, ha szerintünk a helyszínen sem voltunk. Felülvizsgálati eljárás során általában a törvénysértő minősítés megállapítása miatt van helye.(Pl. Cselekményünk a megállapított tényállás alapján nem lehet zártörés, ugyanis azt csak szándékosan lehet elkövetni, a megállapított tényállás alapján viszont magatartásunk gondatlannak minősül.)

Perújítás:

A korábbi példánál maradva, ha a helyszínen állításunk szerint nem voltunk jelen abban esetben a perújítás jöhet szóba mind rendkívüli jogorvoslat. Itt azonban főszabály szerint új tényre, vagy bizonyítékra kell hivatkoznunk, amiről a korábbi bírósági eljárás ideje alatt nem volt tudomásunk. (pl. új tanú.)

Forrás:

2017. évi XC. törvény a büntetőeljárásról

dr. Katona Csaba ügyvéd

kinglaw

Tapasztalt védő ügyvédre van szüksége? Forduljon hozzám.