Milyen büntetésre számíthat a bőnyben késelő kislány? dr. Katona

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a bőnyi általános iskolában egy 12 éves kislány megkéselte osztálytársát.

A kisalföld cikke szerint:

„Hétfő reggel a bőnyi általános iskolában egy 12 éves kislány, egy másik lány osztálytársát hátba szúrta, egy 20 centiméter pengéjű késsel, melyet otthonról hozott és amelyet elrejtett az iskolai padjában.”

https://www.kisalfold.hu/helyi-kek-hirek/2024/04/tragedia-a-bonyi-iskolaban-hatodikos-lany-szurta-meg-az-osztalytarsat#google_vignette

Álláspontom szerint első körben azt kell vizsgálni, hogy a kislány rendelkezett-e megfelelő beszámítási képességgel. Az ilyen elsőre motiválatlannak tűnő cselekmények esetén mindig felmerül a kérdés, hogy az elkövető tudta-e egyáltalán hogy mit tesz. Ez történt a legutóbbi nagy port kavart gyilkossági ügyben is, ahol Sz. Szilárd megölte a vele szemben intézkedő Baumann Pétert rendőrt. A szakértők megállapították, hogy Sz. Szilárd nem büntethető, így a bíróságnak felmentő rendelkezést kellett hoznia, és elrendelte a kényszergyógykezelését.

A beszámítási képesség megállapítása szakértői feladat, ahol legalább 3 személy vizsgálja meg az elkövetőt.

Hogyan minősül a kislány cselekménye?

A szúrás helyének, erejének és a bekövetkezett sérülés ismerete nélkül nehéz vélemény alkotni, azonban az emberölés kísérlete, vagy életveszélyt okozó testi sértés kísérlete szóba jöhet. Ennek pontos megállapítása részben orvosszakértői kérdés is. A kés pengehosszúsága egyértelműen alkalmas élet kioltására, illetve bizonyos sajtóorgánumok szerint a támadott testtájék a szív környéke volt így az emberölés kísérletének megállapítása a valószínűbb.

A sajtóhírek alapján a kést elrejtette a fiókjában, illetve halállistát is készített. Ez egyértelműen arra enged következtetni, hogy készült a tettére a bőnyi általános iskolában késelő kislány szándéka előre megfontolt volt. Mindenesetre annyi leszögezhető, hogy az eset a magyar kriminalisztika történetében szinte egyedülálló.

Milyen büntetésre számíthat?

Ha a szakértők azt állapítják meg, hogy a kislány büntethető akkor a cselekmény minősítésétől függően emberölés kísérlete esetén legfeljebb 10 év, testi sértés esetén legfeljebb 5 év tartamú szabadságvesztéssel büntetendő. Jelen ügy abból a szempontból speciális, hogy a büntethetőségi határ 14 év, azonban a jogalkotó 2020. szeptember 6. napjától beiktatott változása alapján bizonyos bűncselekmény típusok esetén a büntethetőségi határ 12 évre csökkent. Speciális továbbá, hogy az életkor miatt a fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azaz a büntetési tétel jóval enyhébb mint a felnőttek, vagy a 14 – 16 év közötti elkövetők esetén.

Nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve
a) az emberölés [160. § (1)–(2) bekezdés],
b) az erős felindulásban elkövetett emberölés (161. §),
c) a testi sértés [164. § (8) bekezdés],
d) a hivatalos személy elleni erőszak [310. § (1)–(3) bekezdés],
e) a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak [311. §, ha a 310. § (1)–(3) bekezdése szerint minősül],
f) a hivatalos személy vagy közfeladatot ellátó személy támogatója elleni erőszak elkövetőjét, ha a bűncselekmény elkövetésekor a tizenkettedik életévét betöltötte, és az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

dr. Katona Csaba ügyvéd

Amennyiben kérdése van, hívjon bizalommal!