Internetről rendelt kábítószer büntetése – kábítószer birtoklás

A praxisomban az elmúlt időszakban rendkívül gyakorivá váltak az internetről, egész pontosan a Darkweb segítségével rendelt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. A megrendelt kábítószer postai úton, általában külföldről érkezett volna a megrendelőhöz azonban a NAV Repülőtéri Igazgatósága által még azelőtt lefoglalásra került.

Milyen büntetésre számíthat az a személy, aki interneten rendelt kábítószert, avagy a kábítószer birtoklás előkészülete

Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A hatályos Büntető Törvénykönyv 178. §-a szerint aki a bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jelen esetben ha a határon megtörténik a kábítószer lefoglalása akkor az nem kerül a megrendelő birtokába, azért az legfeljebb kábítószer birtoklás előkészületeként értékelendő. A büntetési tétel tehát három évig terjedő szabadságvesztés.

Ha rendelt szer új pszichoaktív anyagnak minősül, akkor kizárólag csekély mennyiséget meghaladó esetben beszélhetünk bűncselekményről. Ebben az esetben a büntetési tétel enyhébb, két évig terjedő szabadságvesztés. Az új pszichoaktív anyagnak minősülő szerekkel kapcsolatos bűncselekményekkel egy korábbi cikkemben már foglalkoztam.

Mit kell tennie ha tudomást szerez arról, ha az Ön nevére rendelt kábítószert lefoglalták?

Ebben az esetben célszerű azonnal ügyvéd segítségét kérni, hiszen hamarosan idézést fog kapni a rendőrségtől. Találkoztam már olyan esettel is, amikor az adott személyt tanúként idézték, ami az igazmondási kötelezettségre tekintettel további bonyodalmakhoz vezethet. Felmerülhet továbbá annak a lehetősége is, hogy valaki szándékosan más nevét adta meg a rendelés során azzal a céllal, hogy az esetleges későbbi felelősségre vonást el tudja kerülni.

Magyarország területére beérkező áruk kapcsán a Nav Repülőtéri Igazgatósága jogosult eljárni.

Milyen büntetésre számíthat, ha a kábítószer megérkezik?

Előfordulhat, hogy a hatóság leköveti a kézbesítést, és a futár után érkeznek. Ebben az esetben a cselekmény minősítése kábítószer birtoklása. A büntetési tétel elsősorban a rendelt mennyiségtől függ.

Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű kábítószerre követik el, a büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés. A büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha jelentős mennyiségű kábítószerre követik el a cselekmény. A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha különösen jelentős mennyiségű kábítószerre követik el a cselekményt. A mennyiségek meghatározásáról egy korábbi cikkemben olvashat. Minden lefoglalt anyag esetében szakértői állapítja meg a tiszta hatóanyag tartamot.

Magyarországon valamennyi kábítószer fogyasztása bűncselekménynek számít, ezért a felelősség alól az a személy sem mentesül, aki olyan országból rendelte pl.: a marihuánát ahol annak tartása, fogyasztása egyébként legális.

Mikor alkalmazható az elterelés, mint büntethetőséget megszüntető ok?

 Nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben részesült. Erről továbbá részletes információkat egy korábbi bejegyzésemben talál.

Dr. Katona Csaba ügyvéd

Amennyiben kérdése van, hívjon bizalommal!