Ittas vezetés büntetése | dr. Katona Csaba ügyvéd

Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, ittas vezetés miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ittas vezetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okozott. Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okozott.

Öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az ittas vezetés kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ittas vezetés szabálysértés vagy bűncselekmény?

Az ittas vezetés esetén az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően lehet szabálysértés és bűncselekmény is. Az egyik eset amikor az ittasság foka nem haladja meg a 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket. Ebben az esetben a jóval enyhébb szankcióval járó szabálysértésről beszélünk. Ha és amennyiben az ittasság foka fenti értéket meghaladja akkor már bűncselekményről beszélünk. Mindkét esetben általánosan alkalmazandó a járműveztetéstől való eltiltás illetve a pénzbüntetés. A bűncselekményi kategória esetén azonban az eltiltás néhány esetet (pl. szükséghelyzet) kivéve kötelezően alkalmazandó.

Ittas vezetésért mennyi időre veszik el a jogosítványt?

A jelenlegi bírói gyakorlat alapján megállapítható, hogy bűncselekményi kategória esetén az eltiltás minimális tartalma megfelelő védekezés nélkül legalább 10 hónap. Szabálysértés esetén ez jóval rövidebb. Mindkét esetében kiszabásra kerül továbbá pénzbüntetés is. A pénzbüntetés mértéke ittas vezetés esetén a jövedelmi viszonyoktól függ. Bűncselekmény esetén általában 100.000,-Ft-tól indul. Szabálysértés esetén lehet kevesebb is. Ügyvéd segítségével történő védelmi taktika kidolgozása mellett mind a pénzbüntetés mértéke, mind az eltiltás tartama csökkenthető, de főszabály szerint nem kerülhető el.

Lehetséges-e az ittas vezetésért elvett jogosítvány visszaszerzése?

A válasz igen. A büntetőeljárás befejezése előtt bizonyos esetekben lehetősége van a bíróságnak, illetve a hatóságnak ittas vezetés esetén is a jogosítvány visszaadására. Ez természetesen arra az esetre vonatkozik, amikor az a helyszínen elvételre került. Ebben az esetben azonban fontos tudnia, hogy a büntetőeljárás befejezése után, elítélés esetén ismételten bevonásra kerül majd a jogosítvány.

Ittas vezetés esetén kell-e utánképzésben résztvennie?

A válasz attól függ, hogy az ittas vezetés bűncselekmény vagy szabálysértésnek minősül-e. Bűncselekmény esetén főszabály szerint az utánképzés minden esetben kötelező. Fontos azonban tudnia, hogy ha és amennyiben az eltiltás meghatározott jármű kategóriára vonatkozik, pl. B akkor az utánképzés nem szükséges.

Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek:

  • akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve
  • akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá
  • akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

Mennyibe kerül az utánképzés ittas vezetés esetén?

Az utánképzés díja:Ft
I. program:40.250.-
II. program: (“B” kategória esetén)53.760.-
III. program:69.000.-
IV. program:143.750.-
V. program:40.250.-
VI. program:86.250.-
VII program:143.750.-
  

Az I.-es, a II.-es, vagy a III.-as programhoz, enyhén ittas vezetők esetében, társul az V.-ös program. Az adott programkombináció (I+V, II+V, III+V) díjának kiszámításához a díjakat össze kell adni.

Forrás:https://www.utankepzes.hu/index.php/utankepzes-dijai

Az ittaság mértéke/alkoholszint táblázat/ittas vezetés

ittas vezetés táblázat

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/a_veralkoholszint_fokozatai/20170615160942

Ittas vezetés esetén miért forduljon ügyvédhez?

A büntetőjogban jártas ügyvéd, büntetőjogász, vagy másnéven védőügyvéd segíthet Önnek a büntetési tétel minimalizálásban, illetve bizonyos esetekben a büntetés elkerülésében. Ez a gyakorlatban hónapokat, illetve százezreket jelenthet. Ügyvédként több tucat ittas, illetve bódult vezetéses ügyben láttam el képviseletet. A megfelelő védelmi taktika kidolgozása a védőügyvéd elsődleges feladata. Ügyvédi konzultáció keretében kidolgozom a megfelelő védekezést és segítek elérni a legkedvezőbb döntést. Feltárom az esetlegesen méltányolható körülményeket, illetve azon különleges eseteket is, amikor a büntetés elkerülhető.

Mit tanácsolok büntetőjogi ügyvédként?

Ittas vagy bódult vezetés esetén ne tegyen vallomást egyedül. Lehetőség szerint arról se nyilatkozzon, hogy mikor evett utoljára, mit és mennyit ivott. Ügyvédként az a gyakorlati tapasztalatom, hogy bizonyos esetekben a fenti nyilatkozatok megtétele előtt célszerű szakértővel konzultálni. Nagyon fontos tudnia, hogy a helyszínen mérést végző járőrnek sem köteles válaszolnia a fenti kérdésekre. A kihallgatás során a vallomástételt megtagadhatja, illetve joga van ügyvéddel konzultálni és védőt megbízni.

Dr. Katona Csaba ügyvéd

Felhasznált joganyagok:

Forrás: 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
38. BK vélemény A járművezetéstől eltiltás alkalmazásának szempontjai
79. BK vélemény a járművezetés ittas állapotban vétségével és a járművezetés bódult állapotban vétségével összefüggésben elkövetett szabálysértések értékelésének szempontjairól

Amennyiben kérdése van, hívjon bizalommal!