Büntetőjog

Hogyan válasszunk büntetőjogi ügyvédet?

Véleményem szerint a megfelelő büntető ügyvéd kiválasztása során a két legfontosabb tényező a szaktudás és a bizalom. A büntetőügyek szinte minden esetben hosszútávú, akár több éves együttműködést igényelnek, ami kölcsönös bizalom nélkül elengedhetetlen. A védekezés irányának kidolgozása során alapvető fontosságú, hogy az Ügyfél meg tudjon nyílni, kötetlenül tudjon védőjével beszélni és fenntartások nélkül elfogadja a javaslatokat. Amennyiben az előbbiek hiányoznak, akkor valószínűleg nem a számunkra megfelelő ügyvéddel van dolgunk. Emellett természetesen a megfelelő szaktudás is elengedhetetlen, amit egy laikus nem feltétlenül tud azonnal ellenőrizni. Ezért a megbízás megkötése előtt célszerű minden esetben több büntetőjogi ügyvéddel is konzultálni, illetve lehetőség szerint az ügyvéd által publikált tartalmakat vagy az ügyvédről szóló értékeléseket elolvasni. A büntetőeljárási törvény, valamint a büntetőjogi törvénykönyv mélyreható ismerete természetesen alapvető feltétel. Rólam részletes információkat a bemutatkozás oldalon talál.

Milyen a jó büntetőjogi ügyvéd?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Én azt az elvet vallom, hogy nem az a jó ügyvéd, aki látszólag minden szakterülethez ért. Lehetetlen szakterületeként több tízezer oldalt elsajátítani, a folyamatosan változó jogszabályokkal, valamint az aktuális hazai és nemzetközi joggyakorlattal egyszerre tisztában lenni. Erre figyelemmel, ha azt látjuk, hogy valaki a büntetőjog mellett szinte minden szakterülettel foglalkozik, akkor jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy vajon biztonsággal el tudja-e majd látni a képviseletünket?

Hogyan zajlik a konzultáció?

A konzultáció minden esetben kötetlen beszélgetésre épül. Itt fontos tudni, hogy a megbízás létrejöttétől függetlenül az elhangzott információk szigorúan védői titoknak minősülnek. Annak megszegése azonnali kamarai fegyelmi eljárást von maga után. Az ügyfélnek tehát nem kell attól tartania, hogy az általa elmondott információk illetéktelen személyek birtokába juthatnak. A konzultáció során tehát az őszinteség mindennek az alapja, ellenkező esetben megfelelő segítség nehezen várható. A konzultáció kimenetele egyrészt függ attól, hogy milyen ügyről van szó, illetve az adott ügy milyen szakban van. Elképzelhető, hogy valakinek csupán a másodfokú eljárás során van szüksége segítségre vagy a büntetőeljárás vele szemben még el sem indult. Sok esetben már 1-1 ,,rizikós” döntés meghozatala előtt érdemes védővel konzultálni.

Mikor érdemes büntetőjogi ügyvédhez fordulni?

A tapasztalataim szerint minél korábban keresünk fel védőügyvédet, a védekezés iránya annál sokrétűbb lehet. Számtalan esetben szembesültem már azzal, hogy mire az Ügyfél hozzám fordult, addigra az ügyben már több vallomás is született, ami jelentősen megnehezítette a további védekezést. Az ügyfelek gyakran bedőlnek annak a nyomozói trükknek, miszerint nincs szükségük azonnali ügyvédi segítségre, mert csak pár kérdést tesznek fel és elmehetnek. Általában ebből születnek a részleges vagy teljes beismerő vallomások, amik meghatározzák az ügy további kimenetelét. Fontos tudnia, hogy nem csak gyanúsítottként, hanem tanúként is joga van ügyvédi képviselethez. Akár a gyanúsítás, akár a tanúkihallgatás előtt közvetlenül is jelezheti a nyomozónak, hogy szeretné büntetőjogi ügyvéd segítségét kérni . Emiatt semmilyen szankció nem érheti.

Mennyibe kerül egy büntetőjogi ügyvéd munkadíja?

A munkadíj minden esetben szabad megállapodás tárgya, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy sem alsó sem pedig felső határa nincs. A munkadíjat minden esetben az ügy valamennyi részletének ismerete után közlöm, ami általában egyösszegű, semmilyen további járulékos költséget nem tartalmaz és az ügy teljes lebonyolítását magában foglalja. Az ügy teljes ismeretének fényében felvázolom Önnek, hogy milyen lehetőségei vannak, milyen büntetésre számíthat és ezzel összefüggésben miben tudok a segítségére lenni.

Hogyan történik a kommunikáció?

Lehetőség van személyes és online konzultációra is egyaránt. Fogvatartott képviselete esetén a megbízási szerződést a közeli hozzátartozók is megköthetik. Természetesen ebben az esetben is lehetőség van az ügyet a megbízás előtt alaposan átbeszélni, majd a következő lépésként személyesen is felkeresem a fogvatartottat a bv. intézetben.