Ittas vezetés/ügyvéd

Ittas vezetés, avagy az ügyvéd válaszol

Tapasztalt ügyvédként az alábbiakban osztom meg Önnel az ittas vezetés során gyakran felmerülő kérdéseket.

A jelenleg hatályos törvény az alábbiakat tartalmazza:

236. § (1) Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Aki ittas állapotban nem gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

Ittas vezetés gyakorlati tapasztalatok

Napjainkban az egyik leggyakoribb bűncselekmények egyike az ittas állapotban elkövetett járművezetés. Az ittas járműveztetésnek az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően két alakzata van. Az egyik eset amikor az ittasság foka nem haladja meg a 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket. Ebben az esetben a jóval enyhébb szankcióval járó szabálysértésről beszélünk. Ha és amennyiben az ittasság foka fenti értéket meghaladja akkor már bűncselekményről beszélünk. Mindkét esetben általánosan alkalmazandó a járműveztetéstől való eltiltás illetve a pénzbüntetés. A bűncselekményi kategória esetén azonban az eltiltás néhány esetet (pl. szükséghelyzet) kivéve kötelezően alkalmazandó.

Ittasan vezettem, milyen büntetésre számíthatok?

A jelenlegi bírói gyakorlat alapján megállapítható, hogy bűncselekményi kategória esetén az eltiltás minimális tartalma általában 10 hónap. Szabálysértés esetén ez jóval rövidebb. Mindkét esetében kiszabásra kerül továbbá pénzbüntetés is. A pénzbüntetés mértéke ittas vezetés esetén a jövedelmi viszonyoktól függ. Bűncselekmény esetén általában 100.000,-Ft-tól indul. Szabálysértés esetén lehet kevesebb is. Ügyvéd segítségével történő védelmi taktika kidolgozása mellett mind a pénzbüntetés mértéke, mind az eltiltás tartama csökkenthető, de főszabály szerint nem kerülhető el.

Visszakaphatom-e a jogosítványomat?

A válasz igen. A büntetőeljárás befejezése előtt bizonyos esetekben lehetősége van a bíróságnak, illetve a hatóságnak a jogosítvány visszaadására. Ez természetesen arra az esetre vonatkozik, amikor az a helyszínen elvételre került. Ebben az esetben azonban fontos tudnia, hogy a büntetőeljárás befejezése után, elítélés esetén ismételten bevonásra kerül majd a jogosítvány.

Kell-e utánképzésben résztvennem?

A válasz attól függ, hogy az ittas járművezetés bűncselekmény vagy szabálysértésnek minősül-e. Bűncselekmény esetén főszabály szerint az utánképzés minden esetben kötelező. Fontos azonban tudnia, hogy ha és amennyiben az eltiltás meghatározott jármű kategóriára vonatkozik, pl. B akkor az utánképzés nem szükséges.

Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

1988. évi I. törvény 18.§ (4)

a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve

b) akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá

c) akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=98800001.tv

Mennyi az utánképzés díja?

KIVONAT az utánképzés díjairól:Ft
I. program:40.250.-
II. program: (“B” kategória esetén)53.760.-
III. program:69.000.-
IV. program:143.750.-
V. program:40.250.-
VI. program:86.250.-
VII program:143.750.-
  

Az I.-es, a II.-es, vagy a III.-as programhoz, enyhén ittas vezetők esetében, társul az V.-ös program. Az adott programkombináció (I+V, II+V, III+V) díjának kiszámításához a díjakat össze kell adni.

Forrás:https://www.utankepzes.hu/index.php/utankepzes-dijai

Az ittaság mértéke/alkoholszint táblázat

ittas vezetés
ittas vezetés

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/a_veralkoholszint_fokozatai/20170615160942

Ittas vezetés esetén miért forduljak ügyvédhez?

A büntetőjogban jártas ügyvéd, büntetőjogász, vagy másnéven védőügyvéd segíthet Önnek a büntetési tétel minimalizálásban, illetve bizonyos esetekben a büntetés elkerülésében. Ez a gyakorlatban hónapokat, illetve százezreket jelenthet. Ügyvédként több tucat ittas, illetve bódult vezetéses ügyben láttam el képviseletet. A megfelelő védelmi taktika kidolgozása a védőügyvéd elsődleges feladata. Ügyvédi konzultáció keretében kidolgozom a megfelelő védekezést és segítek elérni a legkedvezőbb döntést. Feltárom az esetlegesen méltányolható körülményeket, illetve azon különleges eseteket is, amikor a büntetés elkerülhető.

Mit javaslok ügyvédként?

Ittas vagy bódult vezetés esetén ne tegyen vallomást egyedül. Lehetőség szerint arról se nyilatkozzon, hogy mikor evett utoljára, mit és mennyit ivott. Ügyvédként az a gyakorlati tapasztalatom, hogy bizonyos esetekben a fenti nyilatkozatok megtétele előtt célszerű szakértővel konzultálni. Nagyon fontos tudnia, hogy a helyszínen mérést végző járőrnek sem köteles válaszolnia a fenti kérdésekre. A kihallgatás során a vallomástételt megtagadhatja, illetve joga van ügyvéddel konzultálni és védőt megbízni.

Dr. Katona Csaba ügyvéd

0

Related Posts

Magánlaksértés

Magánlaksértés Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tulajdonos szeretné birtokba venni saját ingatlanát, ugyanis a bérlő nem fizet. Az alábbiakban kívánom összefoglalni, hogy mit jelent a magánlaksértés, és a…
Read more

Különösen nagy érték

Különösen nagy érték fogalma A jelenleg hatályos büntetőtörvénykönyv szerint a különösen nagy érték ötvenmillió-egy és ötszázmillió forint közé esik. Többek közt az alábbi cselekmények esetén minősítő körülmény: – Csalás– Sikkasztás– Rablás Forrás: 2012.…
Read more

Különösen jelentős érték

Különösen jelentős érték fogalma: A különösen jelenős érték fogalma a hatályos jogszabályok szerint jelenleg ötszázmillió forint feletti érték.Többek közt az alábbi cselekmények esetén minősítő körülmény: - Csalás- Sikkasztás- Rablásdr. Katona…
Read more